četvrtak, lipnja 15, 2006

The Skeleton Key (2005)

(r: Iain Softley)

fina leđa

Uvijek sam volio horrore o duhovima i nekako dijelom i vjerujem da tu ima nešto. Ovaj film ne donosi ništa novo u žanr, ali jednostavno nisam dugo gledao dobar ghost horror pa mi se vjerovatno i zato svidio, a vjerovatno i zato što konačno nakon dugog vremena imamo scenu gdje zgodna cura (jebozovna Kate Hudson, koja nije ni anoreksična ni plastična) u gačicama ide istraživati "čudne zvukove" u gluho doba noći i jebeno dobru scenu pod tušem (mada se ne vidi ni pola sise, scena je prejebena i morao sam je pogledati još jedanput nakon kraja filma:-)

pola sise

A priča?
Mlada njegovateljica razočarana poslom u nekoj ustanovi prihvaća posao njegovanja nekog oduzetog starca negdje u nekim močvarnim vukojebinama (kad sam to vidio pomislio sam da je riječ o slasheru i da će je tamo sodomizirati neki mongoloidi, što se nažalost ne desi:-) KAd tamo dođe dočeka je "topla" dobrodošlica, žena od starog je "starog južnjačkog kova" pa ne može zanmisliti zgodne mlade plave cure u ulozi negovateljice koja mora dizati oduzete ljude, svašta! I tako malo pomalo redatelj nas nenametljivom kamerom i mirnim kadrovima uvodi u zanimljivu priču, koja ima dobar twist na kraju. Više neću otkrivati da vam ne upropastim gledanje.

Zaključak
Film sigurno nije od najboljih u žanru (ako se stvarno želite naježiti pogledajte The Others) ali je zanimljiv i "lako" se gleda, nema puno nelogičnih i glupih scena (neke scene se tek nakon završetka filma čine nelogične i nerealne, ali bitno da su postigle željeni efekat, film ionako nije za ponovljeno gledanje), kadrovi i režija su dobri, u par scena je moglo i bolje ali nemam većih prigovora.

Preporuka?
Svakako pogledati, preporučio bi ga čak i onima koji ne vole horrore, jer nije posebno strašan, a nema ni puno onih nelogičnosti koje mogu pretrpjeti samo najzagriženiji horror fanovi;-) Dakle, ako vam se svidio The Others, vjerovatno će i ovaj, mada je puno slabiji u svakom pogledu.


Ocjena: 7/10 (oh, zašto, zaštoo?!...ne pokazaše sisu Kate Hudsonice?!?)

srijeda, lipnja 14, 2006

Nothing (2003)

(r: Vincenzo Natali)

Nothing je film po mom ukusu. Ima originalnu i zanimljivu priču (dvojica "luzera" požele da sav svijet oko njih nestane, a to se i desi!), nije pretenciozan, likovi su zanimljivi, glumci odlični, dijalozi dobri i puni humora. A neke scene ćete sigurno dugo pamtiti, kao na primjer: završnu utrku (neću otkrivati detalje ali kad vidite znat ćete zašto:-)

Fora je i što film počinje s *onom* rečenicom: "Ovaj film je temeljen na istinitim događajima." Da ponovim: cijeli svijet nestane osim jedne kuće i dva lika!:-)

belo na sivo
Nije scena iz filma, ali i ovaj blank_template će poslužiti svrsi;-)

Malo koji redatelj bi s dva lika, nepostojanjem scenografije (sve oko kuće je nepregledno bjelilo) i kućom kao jedinim objektom uspio napraviti ovako nešto a Vincenzou Nataliju, redatelju odličnog Cube (Kocke) je to uspjelo. Ponovno je napravio jeftin (budžetom) a odličan film.

Preporuka: obavezno pogledati.

Ocjena: 9/10



utorak, lipnja 13, 2006

The Grudge (2004)

(r: Takashi Shimizu)

Ovo je remake ili bolje rečeno "američka verzija" trećeg filma iz japanskog serijala Ju-oh. Zvuči komplicirano?

Da pojasnim, Shimizu je snimio dva Ju-oh filma s podnaslovom The Curse za japansku televiziju, s njima se proslavio pa je dobio malo više para i snimio treći dio, odnosno Ju-oh: The Grunge, primjetite da nema broja 3 i da je podnaslov umjesto The Curse sada The Grunge (što na engleskom u biti znači isto - kletva), e s tim je filmom stekao i svjetsku slavu, a tako i upao u oko Amerima željnim para koji su odma poslali Sama Reimia, legendu, da ga nagovori da snimi i američku verziju svoga filma - što je on i napravio. I tako da je Takashi Shimizu jedini redatelj koji ima u istoj godini i orginal i remake, a da ih je sam režirao oba! (samo što je američka verzija izdana 2004.). Potom je te iste 2004. godine snimio i četvrti japanski Ju-oh: The Grunge 2. Za ovu godinu je najavljen i remake drugog (četvrtog) dijela, The Grunge 2 i peti, završni dio japanskog serijala. Jasno? :-)

A sada o samom filmu - dakle, radi se o američkom remakeu. Nažalost nisam gledao nijedan od ovih japanskih, ali neki kritičari kažu da je upravo ova američka verzija najbolja i najkompaktnija.

toshiro

nego neću namjerno da stavim one freaky scene, morate to sami vidjeti!

O čemu se radi?

Priča ide ovako: "Kada netko umre nasilnom smrću, kletva se rađa, kletva se skuplja na mjestu smrti, oni koji nabasaju na nju bit će progutani njezinom srdžbom."

Ovdje je riječ o jednoj kući gdje se dogodila jedna strašna tragedija, znači priča ništa posebno orginalno. Tu je hunted house i priča slična onoj iz Vrane (The Crow) a neki dijelovi podsječaju i na Krug (Ringu, Ring), crna kosa preko očiju, dijete koja izgleda jezivo itd. Ali već sam par puta u osvrtima spomenuo kako orginalnost i nije najbitnija za dobar horror, bitna je izvedba. A Shimizu stvara odličnu atmosferu, scearovi su orginalni i stvarno jezivi, nevjerovatno je koliko se može postići samo dobrim kadriranjem i poigravanjem sa osvjetljenjem, te koliko djeca mogu biti strašna u horrorima - jebo drakulu, vukodlake i ostalu gamad, kad vidim malog Toshiru u onom sivom osvjetljenju ježi mi se koža!

Dakle, sve u svemu odličan horror, bez krvi i gore scena, ali zato s jezivom atmosferom koja će vas držati prikovanima za fotelju (stolicu), stvarno dugo nisam gledao nešto ovako dobro iz žanra. Likovi su također dobri, reakcije su im logične (vrlo bitno, barem meni!), dijalozi nisu glupi, a i gluma je dobra, čak je i Buffy u glavnoj ulozi uvjerljiva!

Preporuka

Obavezno pogledati čak i ako ne gledate sve horrore koji izađu, jer ovo je stvarno nešto posebno. Nećete se razočarati.

Ocijena: 8,5/10

ponedjeljak, lipnja 12, 2006

Tokyo Fist (1995)

(r: Shinya Tsukamoto, originalni naslov: Tokyo-ken)

Image Hosted by ImageShack.us

Ovo je japanski "Fight Club", samo s drugačijim podtekstom (if any) i pričom o boksu kao izlikom za prikazivanje nasilja.

A o čemu se tu radi?

Tsuda koji prodaje osiguranje i živi sa svojom djevojkom, jednom prilikom naleti na svog starog školskog kolegu Kojima koji je sada boksač, a s kim dijeli sjećanje na jedan potresan događaj iz školskih dana kojeg se ne želi podjećati i zato ga želi izbjeći, ali Kojima je uporan, i već ga sutra dočeka kod kuće, veselo čavrljajući s njegovom djevojkom Hizaru. I sad neću baš sve otkrivati, ali uglavnom znate kako to ide, Tsuda je dobar dečko, a Kojima ima mišiće...

Film i nije krvav kako sam očekivao, prati ga glas kao jako brutalnog i krvavog filma - ali nemojte misliti da je ovo family movie. Ima tu par dobrih scena pucanja lubanje, lomljenja nosa, čupanja rinčice iz bradavice (kao seksi predigra!:-) itd, ali film je uznemirujuć zbog fenomenalne "bolesne" atmosfere i odličnog kadriranja, pogotovu scena u ringu, filteri se koriste na veliko i opčenito redateljev "potpis" je dubok i pisan krupnim slovima. Žao mi je što sam ga pogledao u jadnom kino ripu, jer je film prije svega vizualan, ali sumljam da ćete ga IKAD vidjeti u videotekama.

Image Hosted by ImageShack.us

Film nije za svačiji ukus, ali bih ga svakako preporučio svima koji žele pogledati nešto drugačije i pomalo pomaknuto, ljubiteljima nasilnih krvavih filmova - like myself - ovo je zabava ugodna oku:-)

Image Hosted by ImageShack.us

Ocjena: 7,5/10

(inače ne volim ove "polovične" ocjena ali šta se može, nije baš za 8, ali kako već rekoh rip je OČAJAN! tako da ako ikad nabavim original dvd, možda bude kakav update)

Image Hosted by ImageShack.us

Quotes:

[Tsuda has just been beaten nearly to death]

Tsuda: At least I don't have any problems staying awake anymore.

subota, lipnja 10, 2006

Zebraman (2004)

(r: Takashi Miike)

brrrr

Konačno je i moj omiljeni redatelj došao na red. Dakle, evo i prvog Miikeovog filma koji recenziram...

faca

Priča
Povučeni nastavnik si potajno šije kostim superjunaka i zamišlja da je Zebraman, superjunak iz neke stare serije (u stilu Batmana i Robina iz 1960tih) koji je bori protiv raznog ološa i vanzemaljaca. I dok on to zamišlja prava invazija vanzemaljaca već traje, a čovječanstvo može spasiti samo... Zebraman!
legenda
Zvuči zbrkano? A to još i nije cijela priča, ali neću vam sada sve otkrivati. Miike je jednostavno nevjerovatan redatelj! Uz ovu recimo akcijsku sf parodiju, u svom opusu ima preko 60 filmova i serija! A znao je snimiti i po 3 (slovima: tri) filma godišnje! A od toga barem dva za 10/10
Zebraman ima par odličnih dosjetki koje su falile svakom filmu o superjunacima dosad, ali i par (namjerno) trashy scena, u biti teško je opisati ovaj film, ima tu svega i svačega, ali ako igdje naletite na njega obavezno ga pogledajte jer je ovo vjerovatno najbolji film o superjunacima dosad!
odmjeravanje

Ocjena: 9/10

srijeda, lipnja 07, 2006

Creep (2004)

(r: Christopher Smith)

doktor

The Doctor is IN!

Evo jednog dobrog britanskog novog horrora (u biti britansko njemačka koprodukcija)

Film ima odličan početak, dijalozi začinjeni tipičnim britanskim humorom,

likovi koji zvuče stvarno i uvjerljivo i svijet vrlo sličan onome u kojem

i živimo.

Kako to mislim? Pa svi koji su gledali dosta horrora znaju da je

svijet u kojemu se večina njih odvija poprilično drugačiji od ovog našeg

stvarnog svijeta, najviše smetaju likovi koji izgovaraju gluposti i rade

nečuvene pizdarije, što jako uništava atmosferu filma i gubi se osječaj straha,

jer nismo "ušli" u likove i cijelo vrijeme nam je jasno da gledamo film.

Creep dakle obečavajuće počinje, uvede nas u svoj svijet, atmosfera je odlična,

a onda nas evo na poznatom terenu. Počinju tipične gluposti (nelogičnosti) koje vidimo u

gotovo svim horrorima. Dobro, mogu progutati da je cura zadrijemala i nije čula i osjetila

vlak (bila je pripita i umorna), i da je čuvari nisu vidjeli i izbacili van iz podzemne.

Valjda se i to može desiti.

Ali onda tek počinju pizdarije! Dolazi vlak, ona ulazi u njega, i on se malo kasnije zaustavlja

na pola tunela između dvije stanice. Dobro, otkriva se da je Creep ubio vlakovođu (ili kako

god se sada zove vozač vlaka) mada mi je nejasno kako je mogao uči u onaj njegov

odjeljak, mislim da je malo vjerovatno da bude otključan, a da je ovaj kucao na vrata,

vlakovođa ima špijunku i sumljam da bi mu otvorio kad bi ga vidio onakvog, ali ajde i

to progutam... a onda se odnekud bez neke logike pojavi njezin kolega s posla??!

Mislim WTF? Di je on to bio, kad je cura zadrijemala propustila je zadnji vlak, di se ovaj

mogao ukrcati i zašto?? A ima i jedna tipično debilna scena odmaranja ispred otvorenog prozora dok manijak vreba!

odmori se kraj otvorna prozora, neće valjda psiho baš sad naić

Nečuveno!

Ali dobro ipak u filmu ima par dobrih krvavih scena što dosta popravlja dojam, atmosfera

je odlična, odlično je snimljen, gluma je odlična kao i već spomenuti dijalozi do prve

trečine filma, tako da je prava šteta što nisu malo pripazili na ove nelogičnosti i

pizdarije koje mene osobno DOSTA smetaju i kvare mi užitak gledanja.

Image Hosted by ImageShack.us

We`re gonna have a pretty operation

Preporuka: ako volite horrore, obavezno ga pogledajte, nije od najboljih ali je jedan

od boljih novih horrora.

Ocijena: 7/10 (ako vam ne smetaju nelogičnosti slobodno dodajte 1,5 boda)




ponedjeljak, lipnja 05, 2006

Oldboy (2003)

(r: Chan-wook Park)

Drugi i najrazvikaniji film iz Parkove trilogije o osveti.

kofer

Vizualno film je nevjerovatan, jednostavno vam ne da da skrenete pogled s ekrana ni na sekundu.

Priča je luda, ali neću puno otkrivati, nego samo da spomenem firmu koja se oglašava otprilike ovako: ako vas je netko povrijedio i želite mu se osvetiti, javite se nama i za određenu sumu mi ćemo ga zatvoriti u jednu sobu na 15 godina...

Neću ulaziti u detalje, jer se stvarno isplati pogledati film, ako već niste.

cipelarenje

Odlična scena cipelarenja i fajta 30 na jednog, ali nisam nikako mogao uhvatiti bolji kadar!

E sad da mi se još dokopati i završnog "Simpaty for Lady Vengence" trečeg dijela trilogije.

Oldboy mi je samo za jedan promil lošiji od Mr. Vengencea, tako da...

Ocjena: 10/10

Extras from IMDb!!!!

Evo još jedne preporuke:-)

MPAA: Rated R for strong violence including scenes of torture, sexuality and pervasive language.

Quotes:

Dae-su Oh: The TV is both a clock and a calendar. It's your school, your home, your church, your friend...

[Dae-su masturbates to a pop star onscreen]

Dae-su Oh: ... and your lover. But... my lover's song is too short.

:-)

Čak je i trivija kul!

Trivia: The code for the elevator to the penthouse is 0604. When entered in the official website, it leads to the official guest book.


nedjelja, lipnja 04, 2006

Progeny (1998)

(r: Brian Yuzna)

Genije

Alien abductions... hm, ne znam koga to još zanima, ali ajd i ja sam ga gledao pa;-)

Sve je tu: zasljepljujuća svjetlost, gubitak vremena, guranje sondi, te oplođivanje žena od strane aliena. Hm, što je s tim alienima? Zar oni nemaju svoje žene, a i putuju galaktikama a ne mogu napraviti umjetnu maternicu?! Ccc.

Film se ljulja nekako na granici između dobrog i lošeg glupog filma, pa ćete se na nekoliko mjesta dobro nasmijati debilnim "glumcima" i njihovoj interakciji, a ponekad će vas i malo iživcirati.

Image Hosted by ImageShack.us

Zanimljive scene: rađanje aliena u snu, kad gola (zgodna plavojka, avkors!) ženska lebdi, pipci po goloj ženskoj i pravo lice aliena dok siluje zgodnu plavojku (fora je što mu kurac, ili kako god oni zovu svoj spolni organ izađe iz čela!:-)) I to još nije sve! Na kraju ima i dobar twist, što drastično popravlja ukupni dojam (pa i moju ocijenu).

burek

Preporuka?

Pogledajte ako imate viška vremena i živaca za trash i sf filmove o pohotnim alienima, ali ga trudnicama ne bih preporučio!:-)

Image Hosted by ImageShack.us

Ocijena: 5/10 (da su barem napravili da je žensku oplodio sotona ili neki demon - maska može biti ista!:-) a ne taj passe alien kod mene bi dobio i 6!)

EXTRA ADD ON:

Memorable Quotes from Progeny (1998)

[About his wife's abduction by aliens]

Dr. Craig Burton: Why would they do this?

Dr. Bert Clavell: I don't know. Who can know? What do you figure animals think about when we experiment on them?

sise

I za kraj jedne zgodne sise za mog druga bijesnog
;-)

Little Shop of Horrors (1986)

(r: Frank Oz)

Tagline: A Singing Plant. A Daring Hero. A Sweet Girl. A Demented Dentist.

The kadar:-)

Ovog filma se sjećam iz djetinjstva. U sjećanju mi je ostao Steve Martin (crne kose!) kao ludi zubar i simpatična biljka ljudožderka. Ali kako sam zaboravio pjevanje?! Ovo je jebeni muzikl! A njih volim koliko i hrvatske "humorističke" serije. Šteta. Film je rađen u stilu sfa pedesetih - priča, dijalozi i gluma. Ona sisata plavuša je zakon s onim svojim "glasićem", to vam mora staviti osmjeh na lice, Moranis je neuvjerljiv po običaju, Steve Martin je zakon, praktično je "ukrao" film, a u manjoj ulozi briljira i "razigrani" Bill Muray, biljka je lijepo dizajnirana i baš je kul. Dakle, samo da su izbacili pjevanje i malo "potamnili" atmosferu, ovo je mogao biti sf/horror remek-djelo! E ovdje bi dobro došao remake (remake remakea? to još nije bilo... valjda!) ali da ga radi recimo Miike ili Reimi.

Čika zubar

I Frank Oz je dobar redatelj i zajebant isto, čak je i u ovaj family movie ubacio scenu komadanja ljudskog tijela sjekirom (vidi se samo sjekira, ali scena je efektna).

I tako proizlazi da je film tu negdje između, u zlatnoj sredini, a opet bolji je od prosjeka, pa mu evo:

Ocjena:5,5/10 (vrijedi ga pogledati, a ako niste alergični na beketanje svakih 5 minuta dodajte +2 boda!)

Trivia: The bizarre equipment used by sadistic dentist Orin Scrivello has made numerous appearances in other Warner Bros. productions, notably as Jeremy Irons' gynecology tools in Dead Ringers (1988) and as the Joker's plastic surgeon's tools in Batman (1989).

petak, lipnja 02, 2006

Sympathy For Mr Vengeance (2002)

(r. Chan wook Park)


Upravo sam odgledao film.
I još me drži pod dojmom.
Ne znam odakle da krenem.
Kako da počnem...
ovo je JEBENO REMEK DJELO!


Film je predivna krvava ljudska drama, o likovima koje životne situacije tjeraju na drastične
poteze te im isprepliču živote na neočekivane načine. Namjerno neću da napišem više o samoj priči filma, jer ga se stvarno isplati pogledati, a ne želim vam pokvariti to zadovoljstvo.

Image Hosted by ImageShack.us

Rekao bih još samo riječ dvije o "tehnikalijama"...
Ovo je moje prvo Chan wook Park iskustvo, tako da me očarao svojim "kitanovski" dugim kadrovima,
mirnoćom kamere i kadra u potresnim scenama što još samo povećava napetost, lijepim pozadinama,
krvavim scenama, likovima koji nisu crno bijeli, nego vrlo živi te mi je bilo vrlo teško gledati
neke od njih kako umiru.

Image Hosted by ImageShack.us

Glazbe skoro da i nema, i ono malo što je ima je nenametljivo i to funkcionira.
U biti nema ništa loše u ovom filmu, sve scene su bez greške, priča teče logično i bez
kompromisa, nije dosadan i predvidljiv, u biti nisam stigao ni pomisliti što bi se iduće moglo
desiti koliko sam bio opčinjen gledanjem što se dešava SADA na ekranu.
Image Hosted by ImageShack.us

Da više ne duljim, evo i prva 10/10 bez zadrške!
Dakle, OBAVEZNO POGLEDATI!
Jedva čekam da vidim Oldboy.

A sad odo na spavanje!

četvrtak, lipnja 01, 2006

Shadow of the Vampire (2000)

(r: E. Elias Merhige)

brrrrr!

Hmm, šta bi ovo trebalo biti? Posveta ili eksploatacija Nosferatu-a? Teško je reći. Ovo bi trebao biti film o snimanju najpoznatijeg njemačkog horrora svih vremena, a i jednog od (kako tvrde oni koji su ga gledali) najboljih filmova o vampirima i grofu Drakuli (pardon grofu Orlocku:-)

John Malkovich u ulozi slavnog Murnaua je totalno nezainteresiran, a i ostatak glumačke ekipe se čini kao da se čuvaju za glavnu probu. Jedino je Willem Dafoe odradio fenomenalnu transformaciju u Maxa Schrecka, aka Nosferatua, stvarno Oskara vrijedno.

A priča?

Pratimo filmsku ekipu i nastajanje jednog klasika, ali redatelja ne zanimaju likovi nego što bolje kopiranje scena iz orginalnog Nosferatua, a onda se ubace i neki nadrealni dijelovi koji nikako ne pašu u "ozbiljan" koncept i atmosferu filma.

Poprilično zbunjujuć film.

Ipak bi preporučio da ga pogledate, ima par zanimljivih scena i zbog već spomenutog Dafoea. A tu je i Udo Kier, legenda.

hot chick

Ocjena: 5/10