subota, svibnja 13, 2006

Virus (1999)

(r: John Bruno)

Mudri

Ah, još jedan film o vanzemaljcima koji iz nekog (ovdje nepoznatog) razloga žele uništiti čovječanstvo. Ali za razliku od [LINK=http://negativni.blog.hr/arhiva-2006-01.html#dan2]Progeny[/LINK] ovdje alieni nisu ni vitki ni sivi, ni s kurcem na čelu. Ovdje je riječ o inteligentnoj električnoj energiji (joj, da je elektro-slavoniji tako nešto, pa da se struja sama isključuje kad ne platite račune!:-)

Dakle, priča

Svemirsku stanicu Mir spiči neka "svemirska munja", rasturi je, pa se satelitskom vezom prenese do ruskog istraživačkog broda, te se tamo ugnjezdi i počne kovati (mada kovati i nije najprikladniji glagol:-) planove kako uništiti ljudsku rasu. Kasnije na tu "inteligentnu munju" naleti grupa američkih (avkors!) lovaca na olupine i akcija počinje...

Short Cuts

Jel se itko sjeća onog legendarnog dječijeg filma "Short Cuts"? mene ovaj podsjetio...

Film je mogao ispasti sasvim solidan, jer je robotika relativno rijedak motiv u sf horrorima, ali najveća mana mu je casting - tu je nezaobilazni brat Baldwin (jedan od njih, svi su glupi i isti!:-), dosadni Donald Sutherland i netalentirana Jamie Lee Curtis, koja začudo ni ne vrišti (ali ni ne pokazuje sise, što je ipak dobro jer je već baka!:-), dobar mi je jedino tip što je glumio Kubanca (Sherman Augustus), ali njega brzo asimiliraju. Osim glume i scenarij je poprilično loš - kako sam već rekao ne navodi se baš nikakav razlog zašto bi munja uopće došla na Zemlju i željela uništiti čovječanstvo, likovi su nestvarni, dijalozi glupi, kao i većina reakcija likova (zavlačenje u mračne uske rupe i sl.)

Mozak van

Ima i par ovakvih scena...

A ima li išta da valja?

Ima. Sviđa mi se ideja o inteligentnoj el. energiji iz svemira, mada zvuči trashy, osnovna priča filma je ok, a i dugo nisam gledao neki sf horror s robotima (moram se dokopati Generacije 1999!).

Zaključak

Najgore je što se vidi da je film imao potencijala, ali da je negdje krenulo krivo. Šteta.

Pogledajte ako niste previše zahtjevni a volite sf horrore.

Ocjena: 4/10

EXTRA! EXTRAS!

Još bi izdvojio jednu glupost koja je standard u američkim filmovima - scena kada s tom energijom komuniciraju preko računala, odgovori svemirske munje se ispisuju na ekranu, ali i izgovaraju onim "dark lord" efeckt glasom (nešto između Overminda iz Starcrafta i Pinheada iz Hellreisera) pa mislim, zar ne bi bilo "strašnije" da vidimo samo riječi a čujemo samo tišinu?!

I naravno da svemirska munja održi govor kako su ljudi glupi i nepotrebno nasilni (fuckin space hippy!)

Ah silly Americans...

Jedan qoute iz filma:

"Hello? I am a friend, ok? Im Cuban, not American."

:-)

Nema komentara: