utorak, svibnja 30, 2006

War of the Worlds (2005)

(r: Steven Spielberg)

jebalo majku kako je lepo rendirano

Ako ništa drugo zanimljivo je vidjeti koliko su drugačiji ovi "filmovi katastrofe" poslije

9/11 od onih prije. Nema ovdje ni rasturanja Bijele kuće, ni nacionalnih spomenika, pa čak ni

scena uništavanja većih gradova, da ne kažem rušenja nebodera. Još je rano, a tko zna da li će

ikada više i biti filmova poput Dana nezavisnost (nije da će mi faliti, ali opet volim povremeno vidjeti Bijelu kuću rasturenu na sitne sitne detaljno animirane komadiće). Naravno da tetkica Stevica Spielberg igra na sigurno, nema tu ni prdac od političke nekorektnosti. On je kao htio "modernizirati" staru priču napada aliena i prikazati je kroz priču o hardworking rastavljenom ocu koji ne zna sa svojom djecom. I dobro, ne kažem da je ta ideja loša, ali naravno da ni to nismo dobili. Nema puno drame ni realizma ni u tom "obiteljskom" dijelu priče. Kliše do kišeja mama još voli tatu, ali ne može s njim, djeca su "čudna" mala je prepametna za svoje godine, a sin je povučen i stalno sluša glasnu muziku. Otac, kojeg bi trebali "razumjeti" i valjda "zavoljeti" ili šta god, ne znam šta je Stevica htio a nije napravio ali on se ponaša kao tipični agresivni fizikalac koji je vjerovatno mlatio i ženu i djecu i nije nimalo čudno što ga je žena ostavila i udala se za onog "picajzlu" tj. brižnog ali nekul tipa. Jebote pa on čak ni ne zna da mu je kći alergična na maslac od kikirikija ("od rođenja")! Mislim, ajd da je u pitanju neko voće, to bi mogao razumjeti, jer voće ameri rijetko ili nikad ne jedu, barem ne u filmovima, ali MASLAC OD KIKIRIKIJA se jede SVAKO JEBENO JUTRO! I on to nije zapamtio!?

A "sf" dio?

Dakle, došli ti neke alieni, da bi eto uništili čovječanstvo (znači klasika, sad se ja mislim,

ajd uzmimo teoretski da osim nas ima nekoga u ovim beskrajnim prostranstvima crnog svemira, ili da je bog stvorio još jednog Adama tamo daleko, i sad ta napredna civilizacija odluči doći u posjetu nama, svojim prvim i možda jedinim susjedima, da nam, jeli, pomogne i unaprijedi nam naše jadne živote, i šta se desi? Čim izađu iz svemirskog broda - BANG! pokosi ih neki seljačina koji misli, bolje da ih mi prvi napadnemo, dok se nisu organizirali... a sve zbog ovakvih filmova;-)

Nego, vratimo se mi ovom "filmskom spektaklu"...

Alieni su dakle došli da unište čovječanstvo, da od nas naprave gnojivo za svoje čudne crvene

biljke (možda su to neki druglordovi? pa sade u tajnosti od svoje vlasti?? Sumljivi su oni meni

s onolikim očima...) a ispod površine zemlje već imaju zakopane svoje strojiće koji samo čekaju da oni dođu. Sad se ja glupan, opet pitam - zašto bi se mučili i zakopavali te strojiće kad su ih jednostavno mogli povesti sa sobom? Zašto dvaput putovati? Ah, ti alieni i nisu baš inteligentni kako se misli...

I sad su tu tipične pizdarije za glupe amere, da ne moraju naprezati svoje hrđom načete sive

stanice (munja opizdi 20tak puta u jedno mjesto na pola neke ulice i naravno da se svi okupe TIK do tog mjesta, ma neće valjda opet lupiti? neće. ali nešto se sve trese i podrhtava asfalt ispod njih... "Šta je to?" pita jedan, "Jel to podzemna?" pita drugi, "Nije, nema tu podzemne." odgovara policajac koji je bio u prolazu, "A da nije onaj nadzemni vlak što ide malo iznad zemlje?" opet netko pita, "Ne, nema ni toga nadaleko." "A da nije kanalizacija?" (sva se moguća pitanja obrađuju da ne bi jadne gledatelje glava zabolila od razmišljanja) "Nije.... to je nešta drugo." A naš Otac godine još misterijozno dodaje "To je tu bilo. zakopano." Glazba se pojačava, kamera bježi u vis, na sigurno, a kreteni još vire u rupu na asfaltu... i onda POČINJE!

iz mile tri vire

Izlazi nekog tronogo govno, što liči na nekog metalnog kukca a urliče ko dinosaur. Većina onih koji su preživjeli pucanje asfalta i rušenje okolnih zgrada mirno promatraju tu mašinu i čekaju da vide "šta će".

Otac godine nije toliko glup, gledo je on valjda koji od sf spektakla već, pa trći kući po djecu

krade jedni auto što radi i bježi dok mašina oko njega rasipa svoje zrake gađajući uvijek previsoko.

I da ne davim više, ovo je govno od filma. Poslije gledanja osječat ćete se poput Raya Liotte

u onoj legendarnoj sceni u Hanibalu (za neznalice: kad je pojeo svoj proprženi mozak!).

Tom Guz je peder! Zabranio je prikazivanje one epizode Southparka di neće da izađe iz ormara, a mogao je glumiti u geyparadi pod nazivom Topgun! Peder! Stevica Spielberg je jebeni Židov jer nam ne da ni jednu scenu uništavanja poznatih amreičkih znamenitosti, niti vidimo predsjednički kabinet u helikopteru u plamenu, niti uništavanje New Yorka! Ništa! Židov!

Preporuka: ako i posudite ovaj film u videoteci premažite vhs kazetu na nekoliko mjesta korektorom ili barem malo zgužvajte vrpcu, a dvd izgrebite rđavim ekserom. Ako ste već vi najebali barem ćete spasiti stotine nevinih!

najbrži prst ili ...

Svjetlo na kraju tunela: recimo. Ima samo jedna dobra scena, koja potvrđuje urođenu potrebu

prosječnog amerikanca za nepotrebnim ubijanjem. Naravno govorim o onoj sceni gdje Otac godine i njegova na maslac od kikirikija alergična kći pobjegnu u podrum kod onog domoljuba Tima Robinsa, i tu se spase od napada zlih aliena - neko vrijeme. I sad odjednom taj tip pukne i kaže kao neće oni mene u gnojivo pretvorit i počne kopat rupu, vidi Tom Guz da to neće ići na dobro, tip je puko a i dosta je glasan u svom kopanje pa mu mirno kaže, smiri se, nemoj vikati privući ćeš im pažnju na nas. Tip naravno ne sluša, jer je puko, te još glasnije viče. Tom Guz vidi da nema druge nego... ode do svoje kćeri, stavi joj povez preko očiju i kaže sad će tata brzo i ode udavit onog luđaka zbog kojeg su mogli svi najebati, nije njemu bilo zbog sebe, nego zbog male... sad su sigurni... i onda LEGNU NA KAUČ NA SREDINI KUĆE GDJE SU NAJVIDLJIVIJI ALIENIMA!!!

I zaključak: da, da još nisam završio!

Šteta dobre ideje, moglo je ispasti sasvim pristojno, malo drugačiji pogled na tipični zaplet,

ali ništa od toga kad je Stevica u pitanju. Čujem da mu je izašao i neki film o terorizmu, ali

naravno o događaju prije 30 godina, ipak Stevica neće da koga uzruja...osim mene.

Ocjena: 0/10 (umalo sam mu dao 1 bod zbog spomenute scene davljenja ali bio je toliko ispod nule da nema šanse! Ne bi ga ni recenzirao da nije nje. Scene te.)





Nema komentara: