ponedjeljak, travnja 23, 2007

The Butterfly Effect (2004)

(r: Eric Bress i J. Mackye Gruber)

Teorija kaosa kaže da lepet leptirovih krila može izazavati potres na nekom dalekom kraju Zemlje. Prilično kenj-kenj teorija, zar ne?

Debeli jebe

Ispod popluna ništa nova - debeli darker lize jebozovnu anoreksičarku.

The Buterfly efect ima odličnu priču samo što je realizacija iste poprilično loša...

Dakle, priča.

Kutcher je dečko koji ima rupe u sječanju, jednostavno se na neko vrijeme "isključi" a poslije se ne sječa šta je bilo (a pri tome nije bio ubijen od alkohola). To ga poprilično uznemiri, jer slično je imao i njegov otac, a na kraju je završio u ludari, pa dečko odluči zapisivati u bilježnicu sve što mu se tijekom dana događa...

Nekoliko godina kasnije vidimo dečka na faksu, gdje jednom prilikom pomnije počne čitati te svoje zabilješke i otkrije da može "uči" u ta sječanja, odnosno preko tih sječanja putuje kroz vrijeme u prošlost i može izmjeniti taj konkretni događaj, jer može kontrolirati mlađeg sebe. A kako je imao curu u koju je zaljubljen od svoje sedme godine i prilično sjebano djetinjstvo odluči uzeti stvar u svoje ruke i ispraviti prošlost, nadajući se boljoj budučnosti - gdje bi on bio sa svojom ljubljenom, a njegovi prijatelji ne bi bili sjebani zbog trauma iz djetinjstva. Zvuči zanimljivo? I je, ali moglo je biti mnogo, mnogo bolje.

Prvo: glumci, osim debelog darkera su neuvjerljivi, dosadni i loši, a pogotovu A. Kutcher koji bi trebao nositi film!

Kad te vidim golu krv mi krene

Kad te vidim golu krv mi krene... ali na nos!

Drugo: film bi bio mnogo bolji da su ostavili glavnog lika u onoj stvarnosti gdje je lud i da je sve izmislio, to bi bio odličan završetak. Ali neee! Nakon toga sve se podešava prema Hollywood Endingu.

Zaključak: zanimljiva ideja koja nije do kraja iskorištena. Film nije očajan, ustvari je dosta dobar, ali mogao je biti novi Donnie Darko!

Preporuka: koliko sam ga popljuvao očekivat ćete mnogo manju ocjenu, ali kako rekoh nije TOLIKO loš, samo... dakle, pogledajte i uvjerite se sami.

Ocjena: 7/10 (+2 zbog odlične priče, -1 zbog neiskorištavanja iste!)

2 komentara:

Anonimno kaže...

Moram reci da ti je blog savrsenstvo...napravi jednoga na BLOGERU i ja volim horore (jena od najdrazih vrsta mojih filmova).
Posjeti moj blog...
Pozdrav

Anonimno kaže...

Evo ti link moje stranice
http://www.worldofmovies.bloger.hr/