ponedjeljak, travnja 23, 2007

The Serpent and the Rainbow (1988)

(r: Wes Craven)

čokoladne sise

Film dobro obrađuje jednu od mojih najdražih tema - voodoo magiju, konkretnije zombifikaciju, a još je i temeljen na istinitim događajima!

Priča

Pratimo jednog američkog doktora kojeg farmaceutska tvrtka pošalje na Haiti da pronađe tajanstveni "magični prah". Taj prah ljude pretvara u zombije, odnosno kada otrov iz praha uđe u čovjeka ovaj pada u stanje gotovo identično smrti - zjenice ne reagiraju, ne diše, nema pulsa, i sl. i doktor ga proglasi mrtvim te ga pokopaju, a nakon nekih 12 sati djelovanje otrova prestaje i čovjek se probudi - živ zakopan i potom umire od gušenja. Oni taj prah žele iskoristiti u "dobre" svrhe, kao oblik anestezije.

mošnja probivena ekserom

Film je zanimljiv, ima dobru atmosferu i tijek radnje, sviđa mi se kako su preklopljeni snovi i stvarnost i što nema nelogičnosti koje uvijek upropaste dobar (horror) film - glupa mi je ona scena kad onaj krvnik zamahne mačem i treba odrubiti glavu crnkinji a onda izvana začuje galamu i spušta mač - ali ne na njezin vrat! Mislim koliko bi to trajalo? Sekundu više? Takve su mi scene opčenito glupe u svim američkim filmovima, kao napeto je da li će je ubiti, aha sigurno! I mislim da je konačni obračun trebalo bolje napraviti, izgleda nekako jadno. Sve ostalo je ok.

Kako rekoh film je rađen po istinitom događaju i navodno je nađen pravi "magični prah" i znanstvenici ga istražuju, on radi - dakle izaziva "zombifikaciju", prividnu smrt, ali do danas (tako piše na kraju filma, ali bacite oko na godinu snimanja:-) nije otkriveno kako točno djeluje.

Ocjena: 7,5/10

1 komentar:

Anonimno kaže...

stavi bolje slike satvi kako se ko jebe to me pali oooooohhhhhhhhhhh