četvrtak, travnja 26, 2007

Suspiria (1977)

(r: Dario Argento)

mrtva balerina
Jedina dobra balerina je mrtva balerina.

Ah, evo nam još jednog kultnog horrora kojega ćete vjerovatno naći na većini lista "najbolji horrori svih vremena" i da, film je poprilično sranje.

Idemo redom
Prvo ja ne znam koji je kurac tim ljudima koji ovakva smeća proglašavaju kultom!? Ajd, da je trasha, ali horrora...
No pustimo to.
Drugo priča je jednostavna i ima oh tako jeben twist koji je očit gotovo od početka.
Treće scenarij je tako loš (što je čini se standard za ove talijanske horrore) da je to čudo jedno! Većinu vremena je potrošeno na glupave dijaloge balerina i scena nepotrebnih za priču. A završetak je tako jadno napisan da mi je skoro bilo neugodno za gledati.
Četvrto - gluma. Što reći nego: pa gdje ih samo pronalaze? Nevjerovatno! Kao da namjerno svojim grimasama i ukočenim kretnjama žele upropastiti film (namjerno ili ne, uspjeli su ako se mene pita)
Peto - premali broj mrtvih.
...
kečap
Ovakve scene su mi mnogo bolje izgledale u Dilan Dogu.

Ipak nije sve tako crno. Ustvari većinom je crveno i zeleno;-)
Režija je inovativna (čak i danas izgleda originalno) i odlična. Neke scene bi bile i uznemirujuće da ih nisu upropastile debilne glumice. Dario Argento je i postao poznat po upotrebi raznih filtera u boji kod snimanja pojedinih scena i moram priznati da to kod njega (za razliku od većine drugih filmova gdje je to "nasilno" ubačeno) izgleda odlično i popravlja scene.
Osim režije odlična je i glazba. Score je odličan, fino je umiksan sa zvučnim efektima i stvara jezivu cijelinu (samo da još nije debilnih glumaca).

Glumica
Ako ništa glumice su dobro glumile mrtvace.

Šteta je što redatelj nije dao nekom (pismenijem) da napiše scenarij i malo više vremena proveo u traženju glumaca, pogotovu glavne glumice.

Ovako kako je:
Ocjena: 5/10

1 komentar:

Anonimno kaže...

aaaaa
svaka čast
bravoooo
svrati