ponedjeljak, travnja 23, 2007

Matchstick Men (2003)

(r: Ridley Scott)

kuleri

Uvijek mi je bilo iritantno kada vidim Nicolasa Cagea u nekom akcijskom filmu, kako glumi nekog opakog ili kul tipa. On jednostavno nije za takve uloge, ne s tom facom. I nisam ga podnosio zbog toga. Ali onda sam ga gledao u onom, koliko se sjećam, odličnom filmu mislim da je Embrace of the Vampire ili tako nešto, ono kad misli da je postao vampir, tamo je bio dobar, a i u Adaptaciji. Iznenadio sam se kad sam vidio da je i ovdje dobro odradio posao, vidi se da mu leže te "pomaknute" uloge. Nego pustimo sada njega.

Dakle, priča filma

Ukratko ovo je film o majstorima prevare, dakle ljudima koji uspiju "nagovoriti druge ljude da im daju svoj novac" i za razliku od večine drugih sličnih filmova ovdje su prevare uvjerljive i moguče, očito su imali dobrog savjetnika na snimanju:-)

Ali opet za film o prevarama ima jako malo prevara. Scott očito nije htio ići u detalje da ga ne bi tužili, ne znam, zabrinuti roditelji naprimjer, jer (negativno) utječe na njihovu djecu ili tako nešto, a opet ovo nije film samo o prevarama, fokusira na tog jednog prevaranta, tako da tu ima i nešto "obiteljske drame", humora - jer tip boluje od onog poremečaja kad se muškarac pretvara u pedantnu čistačicu. Usput, ovo je i možda jedini američki film gdje jedan amer drugom ameru kaže da izuje cipele kad mu gazi po tepihu!

Uglavnom zanimljiva varijacija poznate priče.

Likovi su zanimljivi, nisu potpuno uvjerljivi i što bi se reklo stvarni, ali opet dovoljno da bi film bio zanimljiv i gledljiv.

Režija je odlična, Ridley Scott je pokazao da ipak još zna režirati, samo kad se potrudi.

I uglavnom kad se sve zbroji i oduzme zanimljiv i gledljiv film, o lošim stranama neću jer bi tako otkrio dio radnje filma, tako da ovime završavam.

Ocjena: 7/10

Nema komentara: